News Update :
Home » , , » Aktívne pri jazerách

Aktívne pri jazerách

Penulis : Laco Filo on sobota 8. augusta 2015 | 13:56

Okrem podzemných prameňov aj vodné hladiny ponúkajú aktívny oddych. Jazerá okrem čistej a osviežujúcej vody na kúpanie sa ponúkajú viaceré alternatívy vodných programov a atrakcií od romantickej vyhliadkovej plavby pri západe slnka cez pohodové pádlovanie v kajaku, kanoe, na člne či šľapaní na vodnom bicykli až po adrenalínový jet ski, kitesurf a wakeboard. Vyberte si podľa záujmu, kondície a stupňa Vašej odvahy!
Jednotkou je samozrejme Balaton, najväčšie jazero strednej Európy, občas honosne nazývaný aj maďarským morom. Druhé najväčšie jazero Fertő-tó alebo Neziderské jazero, o ktoré sa Maďarsko delí s Rakúskom a najteplejšie jazero s najväčším počtom slnečných hodín, jazero Velencei. Najzaujímavejšou vodnou destináciou je jazero Tisa, ktoré sa síce vybudovalo umelo ako súčasť protipovodňových opatrení na rieke Tisa, ale vládne tu príroda. Aj menšie vodné plochy sú lákavé pre turistov. Príkladom na harmonické spolužitie prírody  a mesta je umelo vytvorené Staré jazero v srdci mesta Tata, ktoré nazývajú aj mestom vôd. Jazero láka možnosťou člnkovania, ale aj impozantným hradom na skalnom brale priamo pri jazere.
 
Jazero Balaton
 
Patríte medzi tých dovolenkárov, ktorí sa neuspokoja len s leňošením na pláži. Ak vás už nebaví čľapkanie sa vo vode a už nemáte dostatok síl na plávanie, šíru hladinu jazera môžete prebrázdiť aj vodnými dopravnými prostriedkami. Výber je naozaj pestrý. Vychutnajte si nádherné panorámy a nekonečný obzor z paluby lode. Na pravidelné linky sa môžete nalodiť v sezóne až v 22 prístavoch, južnú a severnú stranu Balatonu spája kompa medzi Szántódrév a Tihanyrév. V ponuke sú aj tematické vyhliadkové plavby. Okrem pasívnej plavby je množstvo spôsobov, ako sa stať „kapitánom" vodných plavidiel. Od klasických vodných bicyklov vybavených so šmykľavkou,  si môžete vyskúšať člny, kanoe a plachetnice. Pre odvážnejších je v ponuke vodné lyžovanie aj s prekážkami  a skokanskými mostíkmi na špeciálne vybudovaných tratiach v Siófoku, Balatonfürede a Vonyarcvashegyi. Pri priaznivom vetre si aj zasurfujete a zážitkom je aj aj kite, čo je kombinácia surfovania a púšťania šarkanov. Zaujímavou novinkou je aj tzv. SUP ( z anglického slova stand up paddle) - pádlovanie na surfovej doske v stoje. Keď sa naučíte základné techniky udržovania rovnováhy, môžete skrotiť vlny a brázdiť po hladine s dostatočnou rýchlosťou. Takto namiesto strnulého vysedávania v kanoe rozhýbete celé telo. Obrovská vodná plocha o rozlohe 596 km2 a takmer 100 prístavov ponúka ideálne podmienky pre nadšencov plachtenia. Svoju zdatnosť si môžu vyskúšať v rôznych pretekoch plachetníc, ktoré sú skutočným divadlom aj pre pasívnych divákov. Najväčším a najpopulárnejším je  Modrá stuha v júli. Ak si trúfnete preplávať Balaton z jedného brehu na druhý, tak sa zapojte do hromadného preplávania jazera medzi miestami Révfülöp a Balatonboglár každý rok v júli. A nakoniec pridávame ešte jednu raritu. V meste Tapolca sa môžete člnkovať priamo v jaskyni.
 
Jazero Velencei
 
Prírodné jazero s hĺbkou v priemere 1,5 m a v lete s teplotou vody nad 26 C sa nazýva jazerom slnečných lúčov. Voda bohatá na minerálne látky, bahnové dno, plávajúce mokrade, trstinové zátišia a vzácne vtáctvo – toto všetko môžete zažiť pri kúpaní sa alebo počas plavieb. Brehy spájajú lode a v ponuke sú aj garantované túry na kanoe. Nemusíte mať skúsenosti, dokonca ani vedieť plávať. Postarajú sa o Vás skúsení sprievodcovia. Západná časť jazera je vtáčou rezerváciou, kde je vstup len s povolením.
 
Jazero Tisa
 
Región Tisa sa nachádza na okraji Severnej veľkej nížiny. 2/3 územia jazera Tisa patrí k Národnému parku Hortobágy, ktorý je zapísaný do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Je to jedinečný vodný svet, bohatý na prírodné hodnoty a predsa splavovateľný takmer bez obmedzenia. Jazero si nepredstavujte ako tradičnú otvorenú vodnú plochu, ale skôr menšími či väčšími ostrovčekmi posiate spletité záplavové územie, ktoré je stále ponorené pod vodnou hladinou.
Túto oblasť charakterizujú predovšetkým rybolov a vodné túry na kajakoch, kanoe a malých člnoch, ktoré nám priblížia poklady prírody. Dva južné zálivy jazera nepatria k národnému parku a tým pádom je tam možné bez obmedzení pestovať vodné športy ako napríklad jet-ski, banana alebo parasailing. Športovo založeným návštevníkom odporúčame splav na kajaku a kanoe vodnou cestou tiahnucou sa severnou časťou jazera. Odvážnejší sa môžu s GPS navigáciou vybrať na člnkové túry. Tí, ktorí si chcú jednoducho vychutnávať krásy prírody, ponúkame kratšie a dlhšie výlety na malých 12-miestnych lodiach. Počas výletu vás čakajú rôzne zaujímavosti, o ktoré sa s vami podelia sprievodcovia. Je jedno, čím sa vydáte na plavbu, ale je isté, že prežijete nezabudnuteľné zážitky.
Pri jazere nájdete voľné pláže napr. Abádszalók, Tiszafüred, Poroszló, Kisköre, Sarud, Tiszanána. Dobrodružstvo sľubuje aj pozorovanie okolia z 1500 m drevenej lávky spájajúcej 3 ostrovy nad vodou a Ekocentrum jazera Tisa v Poroszló s najväčším systémom sladkovodných akvárií s objemom 1 miliónov litrov.
 
Neziderské jazero
 
Jeho široké okolie je súčasťou svetového dedičstva UNESCO, brehy patria k Národnému parku Fertő-Hanság. Je hodnotným prírodným skvostom, ale aj rajom plachetníc vďaka vetristému počasiu.
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger