News Update :
Home » , , » Slavnosti svobody v Plzni

Slavnosti svobody v Plzni

Penulis : Unknown on štvrtok 30. apríla 2015 | 10:43

Plzeň prinesie veľkolepé oslavy oslobodenia

Začiatok mája bude v Európskom hlavnom meste kultúry 2015 patriť vojnovým veteránom i prehliadke historických vojenských vozidiel. Nenechajte si ujsť oslavy oslobodenia...
 
Slavnosti svobody pripomenú v tomto roku 70. výročie oslobodenia Plzne americkou armádou. Celé mesto sa ponorí do atmosféry roku 1945, ponúkne prezentáciu dobových military kempov a kultúrny program v štýle žánrov populárnych na konci vojny. Návštevníci sa môžu tešiť na pestrý kultúrny program, tematické výstavy i stretnutie s vojnovými veteránmi.


Prezentácia tankov, koncerty i program pre deti

Program sa začne už v predvečer slávností – vo štvrtok 30. apríla v Borskom parku.  Návštevníkom ponúkne spoločné zdobenie mája, program pre deti či prezentáciu plzenských skautov. Hlavný program, ktorý spestrí viacero atraktívnych noviniek, sa odohrá 1. až 3. mája. V piatok 1. mája to bude napríklad historická rekonštrukcia príjazdu amerických tankov na námestie Republiky či odhalenie pomníka generála G. S. Pattona na obnovených divadelných terasách. O otvorenie veľkolepého programu sa postará tiež večerný megakoncert americkej skupiny Lynyrd Skynyrd, ktorá zahrá v Česku po prvýkrát.

V sobotu je pripravená inscenácia náletu na koterovskú vlakovú stanicu a večer nebude chýbať ľudová veselica v rytme swingu na námestí Republiky. V nedeľu sa môžu návštevníci tešiť na Convoy of Liberty – prehliadku viac ako 300 vojenských historických vozidiel. V pondelok je naplánovaný tiež futbalový zápas plzenskej Viktorie s americkými vojakmi, ktorý pripomenie podobný zápas v máji 1945. „Světlo porozumění“ je názov večerného koncertu, ktorý sa odohrá vo Veľkej synagóge 6. mája, čím sa uzavrie program Slavností svobody. Tento unikátny hudobný projekt spojí umelcov rôznych náboženstiev i kultúr. Vystúpi na ňom napríklad Bára Basiková a Michal Pavlíček.


Múzeum venované oslobodeniu

Celoročne je v Plzni možné navštíviť múzeum Patton Memorial Pilsen, ktoré je venované oslobodeniu mesta Američanmi a osobnosti generála Pattona. Autentické fotografie zachycujú okamžiky posledných dní vojny, príchod amerických vojsk, chvíle odpočinku i priateľské stretnutia s obyvateľmi mesta. Podstatnú časť múzea tvorí viac ako 1000 exponátov od súkromných zberateľov. Medzi rarity patrí autentická generálova vojenská čapica, tzv. lodička s vlastnoručným podpisom, ktorú múzeu venoval jeho vnuk.
 
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger