News Update :

Vysočina

Penulis : Unknown on sobota 29. septembra 2012 | 22:28

Trojuholník významných pamiatok na Vysočine umožňuje navštíviť v relatívne krátkom čase počas víkendu. Tri unikátne pamiatkové zóny, zapísane v kultúrnom dedičstve UNESCO.

Telč

Historické jadro mesta Telč patri medzi unikáty, ktoré sa len tak nevidia. Najväčší rozmach dosiahlo mesto Telč v 2 polovici 16 storočia.
Uzavreté rybníky s bránami si zachovalo po celé storočia svoju osobitnú tvár z čias Zachariáša z Hradca. Mesto vzniklo v 13 storočí, ktoré stálo na križovatke obchodných ciest. Rozsiahli renesančný zámocký komplex zaujme návštevníka honosnými interiérmi. Jej jedinečná výzdoba vynikne dobovým zariadením a cennými zbierkami.
Historické jadro mesta patrí k najcennejším mestským pamiatkovým rezerváciám na Morave a v roku 1992 bolo zapísané na Zoznam svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Na pamiatkovej hodnote mesta sa podieľa aj predmestí Staré Mesto, ktorého historická časť (okolie kostola Matky Božej) je mestskou pamiatkovou zónou a v neposlednom rade aj to, že aj nová výstavba 20. storočia na okrajoch mesta rešpektovala hodnotnú mestskú panorámu, ktoré nie je narušené prevýšenou panelovou zástavbou. www.zamek-telc.eu
Info: www.telc.eu

Čo ešte v okolí navštíviť?
Múzeum Vysočiny: www.muzeum.ji.cz
Telčský dům: www.telcsky-dum.cz


Třebíč

Je to významné centrum Vysočiny, ktoré vyrástlo na základoch benediktínskeho kláštora. Výhodná poloha na križovatke ciest, ktoré sa pretínali v tomto úseku, rozhodlo a vytvorení mesta. Tento štatút získal v roku 1335.
Cez rieku naproti Židovskému mestu sa rozkladá centrum mesta, ktoré je tvorené Karlovým námestím, ľudovo nazývaným tiež trh, vytýčeným pri založení mesta ako trhovisko s plochou 22 000 m². Týmito rozmermi je len o pár metrov štvorcových menšie ako Václavské námestie v Prahe, takže sa mesto v minulosti mohlo veľkostí námestí rovnať mestám kráľovským. Na začiatku 19. storočia malo námestí ešte renesančné a barokové podobu, ktorú zničil požiar v roku 1822. Teraz sa na Karlovom námestí konajú dopoludňajšie trhy, kultúrne podujatia ako Třebíčskej folklórne slávnosti, pivné slávnosti a oslavy vstupu mesta do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

www.mkstrebic.cz
www.trebic.cz/unesco


Čo ešte v okolí navštíviť?
Bazilika sv. Prokopa
Židovská štvrť

Žďár nad Sázavou

V samom srdci Českomoravskej vrchoviny v oblasti Žďárskch vrchov, leží druhá ukážka nádhernej architektonickej scenérie, Pútny kostol sv. Jána Nepomuckého na Zelenej hore.
Chrám je považovaný za vrhol architekta Ján Blažej Santini-Aichl.
Centrum mesta sa rozkladá okolo nepravidelného štvoruholníkového námestia, na ktorom stojí pôvodne renesančná radnica, klasicisticky prestavaná. Dnes táto budova slúži k reprezentatívnym a výstavným účelom. Zhruba uprostred námestia je barokový morový stĺp z 18. storočia. Na budove bývalého hotela Veliš (západná strana námestia) je secesná fasáda od akademického sochára Vilíma Amorta.
  Blízkosti námestia je tvrz postavená Jurajom Kuncmanem na začiatku 14. storočia s barokovými úpravami (dnes Regionálne múzeum) a gotický farský kostol sv. Prokopa zo 13. storočia. U kláštorných budov je barokový most s galériou sôch od neznámeho sochára z roku 1761, prezývaný malý Karlov most. Na jednej strane mosta sú sochy sv. Benedikta, sv. Mikuláša, sv. Jana a sv. Cyrila, na druhej sv. Bernarda, sv. Vojtecha, sv. Pavla a sv. Metoda.

www.zelena-hora.eu

Čo ešte v okolí navštíviť?
Zámok: www.zamekzdar.cz
Regionálne múzeum: www.muzeumzdar.cz

Informácie: www.zdarns.cz

Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger