News Update :
Home » , , » Zážitky na dvoch kolesách

Zážitky na dvoch kolesách

Penulis : Laco Filo on utorok 11. augusta 2015 | 13:57

Maďarsko disponuje vyše 2000 kilometrami vyznačených cyklociest, ktoré vzhľadom na geografické podmienky krajiny vedú po nížine bez veľkých prevýšení, takže sú ideálne pre rodinné alebo viacgeneračné cyklotúry. Najatraktívnejšie cyklotrasy vedú okolo jazier a pri riekach s nádhernými prírodnými scenériami.
Snáď najväčšou atrakciou pre priaznivcov cyklistických túr je 210 km dlhý okruh okolo jazera Balaton, na ktorý sa môžete napojiť z hociktorej lokality, kde sa práve nachádzate. Cyklotrasa vedie cez utešené dedinky, kde môžete spoznávať také zaujímavosti, ktoré si pri ceste autom ani nevšimnete. Prírodné podmienky s malým prevýšením a veľa pozoruhodností v krátkych vzdialenostiach vytvárajú ideálnu trasu pre rodinné cyklovýlety. Keď túžite po niečom vzrušujúcom, tak zavítajte do cykloparku v Balatonkenese alebo Balatonföldvári
 
Okolo jazera Velencei môžete absolvovať rodinnú cyklotúru  v dĺžke  29 km, pri ktorej môžete využiť aj službu prevážanie bicyklov na lodi.
 
Jazero Tisa je najväčším cyklistickým centrom Maďarska s takmer 200 kilometrami cyklotrás. Jazero sa dá obísť na bicykli po asfaltovom cyklistickom chodníku na 4 m vysokej hrádzi, ktorá slúži ako vyhliadkové miesto na pozorovanie unikátneho prírodného bohatstva jazera Tisa. Táto výnimočná okružná cyklodráha mimo cestnej premávky a prakticky bez výškového rozdielu je ideálne miesto pre začiatočníkov ako aj pre rodiny s malými deťmi či pre seniorov. Pokročilejší cyklisti túžiaci po dobrodružstve môžu absolvovať na bicykli trasu k jazeru Tisa až z Košíc. Pri križovatke cyklotrasy okolo jazera a trasy EuroVelo11, v meste Tiszafüred bude na jeseň 2015 odovzdané do prevádzky najväčšie cyklistické centrum Maďarska, ktoré inovatívnymi službami, priateľským prístupom k rodinám s deťmi a vyhliadkovou terasou pre cyklistov očakáva svojich návštevníkov. Pusta Hortobágy leží iba 30 kilometrov od jazera, a ľahko je možné dostať sa na dvoch kolesách až k slávnemu deväťoblúkovému mostu.
 
Podunajské cyklotúry kopírujúce hranicu so Slovenskom či v malebnom Dunajskom ohybe od Ostrihomu až po Budapešť sú často vyhľadávané aj milovníkmi cykloturistiky zo Slovenska. Cez Maďarsko prechádzajú aj medzinárodné cyklotrasy, ktoré vedú popri vodných tokoch Dunaj (Eurovelo 6) a Tisa (Eurovelo 11).  Aj Eurovelo 13, tzv. cyklocesta Železnej opony má svoj značený úsek v Maďarsku. Na svoje si prídu aj náročnejší cyklisti, v pohoriach Bükk, Mecsek, Zemplén,  Mátra sa môžete venovať aj horskej cyklistike, v Mátre a v Eplényi sú vybudované aj downhill terény. Požičovne a servis bicyklov, ako aj oddychové zóny sú samozrejmosťou.
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger