News Update :
Home » , , , » Romantické zrúcaniny

Romantické zrúcaniny

Penulis : Unknown on pondelok 17. augusta 2015 | 13:57

1. Symbol Českého ráje
O symbolu Českého ráje není třeba dlouho diskutovat. Zubatá silueta hradu Trosky tvořená dvěma známými věžemi Panna a Baba je dobře viditelná široko daleko. Pod bývalým hradem vede celé bludiště neprobádaných chodeb, o kterém nikdo nic moc neví. Podle všeho je zde nejen vodní zdroj v podobě podzemního jezírka, ale i poklady loupeživých rytířů.

2. Oblíbená sídla Václava IV.
Máte-li rádi zříceniny s přídechem středověké romantiky, bude se vám na Žebráku opravdu líbit. Nejenže se projdete po pozůstatcích oblíbeného sídla krále a císaře Václava IV., ale z hradní věže, která je dnes využívána jako rozhledna, uvidíte na další hrad. Po požáru Žebráku nechal Václav IV. založit sousední hrad Točník a vytvořil tak jedinečné české souhradí.

3. Legendami opředený Střekov
Proč se o zřícenině gotického hradu nedaleko Ústí nad Labem mluví jako o tajemném místě? V jeho historii se totiž prolínají legendy, pověsti i fakta. Majestátný hrad vypínající se na černé skále inspiroval slavného skladatele Richarda Wagnera při komponování opery Tannhäuser stejně jako učaroval Karlu Hynku Máchovi. Stačí prý jen jedna návštěva a romantická zřícenina si získá i vás.

4. Královský výhled na Pálavu
Krásu pálavské krajiny dokázali ocenit i naši předci. Třeba z hradu Děvičky musel být výhled opravdu nádherný. Potěšit se jím můžete i dnes, kdy z původně gotického královského hradu zůstaly jen obvodové zdi a polozasypané sklepy. Nedejte se odradit náročnějším výstupem a dopřejte si královský výhled na Pavlov, Novomlýnskou nádrž a Dolní Věstonice.
 
5. Na Okoř je cesta, jako žádná ze sta…
Okoř mohou znát i ti, kteří tu zatím nebyli, z legendární české trampské písničky. Středověký hrad byl několikrát přestavován, třicetiletá válka jej ale důkladně poničila. Dnes je tato romantická zřícenina oblíbeným výletním cílem a zároveň jednou z nezobrazovanějších českých zřícenin.

6. Za templáři do Lukova
Jen pár kilometrů od Zlína najdete hrad Lukov, který svého času patřil mezi největší moravské hrady. Podle pověstí je na hradě v dlouhých podzemních chodbách ukryté velké množství zlata a stříbra. Prý jde o jeden ze ztracených pokladů templářů, kteří tu údajně chvíli sídlili. Kolem půlnoci tu jezdí na koni bezhlavý templář v bílém hávu a poklad mu hlídá samotný čert se čtyřma očima…

7. Odkaz Mistra Jana Husa na Krakovci
Hrad Krakovec znají čeští školáci jako místo, kde pobýval Mistr Jan Hus poté, co musel opustit Prahu. Středověký hrad s renesančními přestavbami je od 18. století neobydlený. Romantická zřícenina s mnoha dochovanými gotickými prvky je považována za zajímavý příklad hradní architektury 14. století.

8. Sídlo Rožmberků ožívá díky nadšení místních
Vítkův hrádek byl založen už ve 13. století a později jej měl v držení mocný rod Rožmberků. Od 18. století se ovšem toto sídlo začalo měnit v zříceninu. Díky péči občanského sdružení byl hrad zpřístupněn veřejnosti. Lidé se mohou potěšit výhledem z nově otevřené rozhledny, odkud uvidí Novohradské hory, Šumavu, za dobrého počasí Alpy.

9. Zachráněný hrad s krásnou vyhlídkou na Chřiby
Vydejte se na výšlap po Chřibech a spojte jej s návštěvou Cimburku. Kdysi mohutný středověký hrad opustili jeho obyvatelé v 18. století a od té doby pustl a pustl. Práce na záchraně tohoto gotického sídla začaly už v první polovině 20. století a díky iniciativě občanského sdružení stále pokračují. Z prohlídkové trasy na hradbě se vám otevře krásná vyhlídka na Chřiby.

10. Na prastarý hrad do Českého lesa
Jedním z nejstarších českých hradů vůbec je Přimda. Nikdo už dnes neví, kdo kdysi dávno hrad s románskými základy postavil. Dodnes se dochovalo jen torzo obytné věže a zbytky bašty. Díky své pozici slouží zřícenina jako oblíbený vyhlídkový bod do okolí.
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger