News Update :
Home » , , , , » Dovolenka na dvoch kolesách v Beskydách

Dovolenka na dvoch kolesách v Beskydách

Penulis : Unknown on pondelok 22. júna 2015 | 13:18

Vedeli ste, že Moravskosliezsky kraj patrí medzi regióny s najväčším počtom cyklochodníkov? Vyskúšajte tento rok dovolenku u našich susedov v Česku a vyrazte na bicykli do srdca prírody v turistickej oblasti Beskydy-Valašsko.
 
Beskydy ponúkajú bohatú sieť upravených trás, cyklobusy a skvelé vybavenie. Stačí sa inšpirovať niektorým z našich tipov a vydať sa na cestu za krásou prírody na bicykli…
 

Za nádhernými výhľadmi

Čím ďalej tým viac značených trás v Beskydách a v obciach pod horami je robených tak, aby sa nimi dalo dostať pohodlne a vyhnúť sa automobilovej doprave. Podhorské mestečko Frenštát nie je výnimkou. Z centra tam vedie cyklochodník okolo známych skokanských mostíkov, ktorý vás dovedie až k novej rozhľadni Velký Javorník. Za odmenu sa vám hore naskytne nezabudnuteľný pohľad do krajiny.
 

Pozdĺž rieky

Cyklochodník Ostrava-Beskydy vás prevedie popri rieke Ostravici z krajského mesta až k čerstvému vzduchu hôr. Keďže trasa ide cez CHKO Beskydy, povrch nie je asfaltový, ale tvorí ho jemný štrk. Prechádzať budete lužnými lesmi s mohutnými stromami, pričom popri rieke môžete obdivovať tiež množstvo vodných vtákov. Pozdĺž cyklochodníka sa nachádzajú informačné tabule i odpočívadlá so stojanmi na bicykle.
 

Pre rodiny s deťmi

Rovný a dobre uravený chodník, vhodný aj pre najmenších cyklistov, nájdete napríklad v Kopřivnici. Cez toto mesto prechádza približne 26 kilometrov cyklotrás, pričom minulý rok tam otvorili hneď dva nové chodníky. Jeden vedie centrom mesta, druhý spája miestne časti a nadväzuje na chodník do Příboru. Ak sa sem vyberiete, určite nevynechajte legendárne múzeum Tatra alebo múzeum Fojtství. A ak sa rozhodnete vydať až do Příboru, môžete nahliadnuť tiež do rodného domu Sigmunda Freuda.
 

Cesta za tichom

Pre všetkých, ktorí potrebujú na chvíľu úplne vypnúť a dostať sa čo najďalej od ruchu mesta, je ako stvorený cyklovýlet do kraja Petra Bezruča. Cyklobus vás privezie až „k Bílé“, ktorá je výborným východiskovým bodom. Na výber sú trasy rôznych náročností. Pre rodiny s deťmi je vhodná jednoduchá trasa v údolí Smradlavky, kde sa ide prevažne po rovine. Po ceste sa môžete pokochať pohľadom na drevený kostol sv. Bedřicha i arcibiskupský zámoček z roku 1906, až prídete k Maxovej nádrži. Ak si trúfate na zložitejšiu trasu, vydajte sa cestou zo Starých Hamrov, cez Gruň na Bílý Kříž, Černú, a späť na Staré Hamry.  Zhora sa vám naskytne pohľad na veľkolepé vodné dielo Šance, pod ktorého hladinou sa nachádza pôvodná starohamerská časť i s kostolíkom.
 

Pre zdatných cyklistov

Ak si chce niekto otestovať svoju kondíciu, môže sa vydať na Lysú horu. Na vrchol vedie viacero ciest, ale v podstate jediná, na ktorú sa dá dostať na cestnom bicykli, je osem a pol kilometra dlhé stúpanie z Papežova. Preto túto trasu odporúčame len pre skutočne zdatných športovcov.
 

Extra tip

Ak by ste radi nasadli na bicykel, ale nepatríte práve medzi ostrieľaných cyklistov v horách, v Beskydách si teraz môžete vybrať niektorú z jázd, počas ktorej vás budú sprevádzať školení lektori. Určené sú nielen pre jednotlivcov, ale i rodiny s deťmi. Okrem toho vás isto poteší tiež fakt, že vybrané hotely sa budú úzko špecializovať práve na cyklistov. V cene ubytovania dostanete aj návštevnícku kartu Beskydy Card, ktorá poskytuje množstvo zliav v tejto turistickej lokalite.
 

More info

Viac tipov na výlety v turistickej oblasti Beskydy-Valašsko:
www.beskydyportal.cz

Bližšie informácie o jazdách so školenými lektormi:
www.sunoutdoor.cz/cs/leto/projizdky-s-pruvodcem


CzechTourism Kudy z nudy Pridajte sa na Facebook
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger