News Update :
Home » , » Zážitky prekvapivo blízko

Zážitky prekvapivo blízko

Penulis : Unknown on sobota 2. mája 2015 | 8:30

Severné Maďarsko – tak blízko, tak dobre
Región je veľmi dobre dostupný pre návštevníkov zo Slovenska a je čoraz viac obľúbenejší vďaka rozmanitej ponuke trávenia voľného času.

Historické mestá sú strážcami pamiatok a spomienok na dávnu minulosť. Miskolc, Eger, Tokaj, Sárospatak, Gyöngyös, Szécsény a ďalšie známe mestá lákajú návštevníkov nielen pamiatkami, kostolmi a hradmi, ale aj kultúrnymi programami.

Severné Maďarsko preslávili liečebné a termálne kúpele, medzi ktorými sa nájdu ozajstné rarity, ako napr. v Miskolci jaskynné kúpele, v Egerszalóku soľný kopec, v Egri turecké kúpele, ale zážitkom je aj návšteva Kúpeľov Zsóry v Mezőkövesde, v Bogácsi, v mestách Bükkszék a Sárospatak. Najnovšou atrakciou je kúpeľný komplex s podzemnými bazénmi v obci Demjén.

Región sa môže pýšiť až tromi lokalitami zapísanými na zozname Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO – typická maďarská dedina Hollókő so zachovalou ľudovou architektúrou, Kras Aggtelek s množstvom úžasných kvapľových jaskýň susediaci so Slovenskom a svetoznáma vinohradnícka oblasť Tokaj-Hegyalja.

Vinohradnícke oblasti regiónu patria medzi najslávnejšie, tu sa vyrába dvojica najznámejších vín Maďarska - Tokajské asú a Egri Bikavér, a samozrejme niekoľko ďalších výnimočných a kvalitných vín. Vinohradnícke oblasti Tokaj, Eger, Mátra, Bükk sa oplatí navštíviť aj osobne, ochutnávka lahodného moku v miestnych vínnych pivniciach má svoje neopakovateľné čaro, ktoré môžete zažiť iba na mieste.

Aj ponuka kultúrnych a gastronomických programov je výnimočne pestrá. Miskolc sa preslávil Festivalom huspeniny, Hudobnými festivalmi Bartók a Operný festival, Cinefest, v Egri okrem najvychytenejších udalostí ako je Feszt!Eger, Slávnosti vína Egri Bikavér a Hradné slávnosti skoro na každý víkend pripadne nejaké lákavé podujatie. Ale toto môžeme povedať i na ďalšie mestá a obce celého regiónu. Obľúbenými sú najmä vinárske a gastronomické programy, kde návštevníci môžu vyskúšať miestne chute v každom ročnom období, ale najintenzívnejšie sa oslavuje počas leta a počas oberačkového obdobia v septembri a v  októbri.

Turistická ponuka regiónu Severné Maďarsko sa neustále rozvíja a dopĺňa. V Miskolci na jeseň minulého roku odovzdali zrekonštruovaný hrad Diósgyőr. V meste Eger obnovili centrum a aj slávny hrad aktuálne podstupuje skrášľovaciu procedúru. Neďaleko Egeru, v obci Demjén v januári 2015 otvorili nové jaskynné kúpele. V meste Sátoraljaújhely investujú do rozšírenia dobrodružného parku Zemplén Kalandpark. Ale oplatí sa sledovať novinky, lebo postupne sa otvárajú nové alebo zrekonštruované atrakcie, hotely, reštaurácie. Región Severné Maďarsko je pripravený pre turistov a má stále nové a nové prekvapenia.

Regionálne riaditeľstvo Maďarského Turizmu pre Severné Maďarsko v roku 2015 v rámci ročnej propagačnej kampane sa intenzívnejšie sústredí na získanie slovenského návštevníka. Opodstatnenosť zvýšenia prítomnosti severomaďarskej ponuky na slovenskom trhu potvrdzuje aj priaznivý vývoj aktuálnych štatistík cestovného ruchu. Novinky z regiónu v slovenskom jazyku si môžete vyžiadať na e-mailovej adrese: emo@itthon.hu


madarsko.sk
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger