News Update :
Home » , » Jazero Tisa - aktívne prírodné zážitky pri vode nielen na víkend

Jazero Tisa - aktívne prírodné zážitky pri vode nielen na víkend

Penulis : Unknown on nedeľa 3. mája 2015 | 14:00


Jazero Tisa je druhým najväčším jazerom Maďarska, ktoré sa tiahne v dĺžke 30 km a jeho najväčšia šírka je 7 km. Pred štyridsiatimi rokmi umelo vytvorené jazero dnes je rozvinutým ekoturistickým územím. Hladina jazera je mimoriadne mnohotvárna a skladá sa z mozaiky rôznych vodných biotopov – otvorených vôd, trstín, močiarov, lužných lesov, bývalých riečnych korýt. Rozmanité biotopy umožnili vznik fauny bohatej na živočíšne druhy. Jazero je domovom 200 druhov vtákov, 30 druhov vážok a 50 druhov rýb. Toto nevšedné prírodné prostredie môžete spoznávať rôznymi spôsobmi.  Vyše 200 km vodnej turistickej trasy je možné prejsť v rámci vodných túr kajakom, na kanoe, člnom alebo malou loďkou. V ponuke sú aj tematické túry na fotografovanie, na prežitie romantického západu slnka či na pozorovanie vtákov. Okolo jazera je 15 prístavov, kde sa môžete nalodiť. Lode si môžete vymeniť aj za bicykel a obísť jazero. Na hrádzach obklopujúcich jazero je vybudovaných 65 km vyasfaltovaných cyklociest s úžasnou panorámou na okolie, ktorá znásobuje zážitok z pedálovania.  Členovia siete turistického centra jazera Tisa poskytnú pomoc pre zabezpečenie vašich lodných aj cyklotúr. Na týchto miestach – v ubytovacích zariadeniach, v prístavoch, na jazdeckých farmách, sú k dispozícii všetky potrebné informácie a prostriedky pre túry a dokonca je možné si prenajať aj sprievodcov. (http://sk.gotohungary.com/pusta-a-jazero-tisa)

Počas túr vás čakajú zaujímavé objavy: pri jazere sa nachádzajú aj pešie turistické trasy, napr. lávkový systém vodnej promenády jazera Tisa, ktorý znovu otvorili v roku 2015 alebo lužné korzo Tiszavirág rozšírené o náučný chodník Pákász. (http://en.szabicskikoto.hu/)

Pre tých, ktorých lákajú hry, odporúčame návštevu dobrodružného parku Dobrodružný ostrov Kalandsziget. (http://www.kalandsziget.hu/)

Kto zavíta do tohto regiónu prvý raz, bezpodmienečne by mal začať spoznávanie regiónu v Ekocentre jazera Tisa (http://www.tiszataviokocentrum.hu/sk/). V náštevníckom centre sú zhromaždené aj také prírodné poklady jazera, ktoré nevidieť v každodennom živote. Ryby Karpatskej kotliny plávajú v najväčšom sladkovodnom akváriu Európy. V ekocentre si môžete pozrieť aj 3D filmy a vyskúšať aj výlety s loďkami. Jazero Tisa je destináciou aj pre rybárov. Tu sa nájdu vždy také druhy rýb, ktoré sa dajú úspešne uloviť. Ročne sa tu vystrieda aj 30 000 rybárov, ale napriek tomu je tu stále dosť miest, ktoré poskytujú samotu. „Najhlučnejšou" časťou jazera je Abádszalók, kde je možné vyskúšať všetky motorové vodné športy od jet-ski až po parasailing. Táto súvislá vodná plocha s rozlohou 14 km2 je vhodná aj pre menšie plachetnice.

Jazero Tisa očakáva návštevníkov nielen prírodnými skvostami, ale aj kvalitnými službami. Okrem spomínaných prístavov a atrakcií nájdete tu aj nezvyčajné ubytovacie zariadenia. Na brehu jazera v 4* kategórii sa nachádza Hotel Tisza Balneum, ktorý ponúka bazén snáď s najkrajšou panorámou. (http://www.balneum.hu/en/). Izby butik hotela Design Rooms sú zase inšpirované prírodou (http://butikrooms.com/en). V prístave Kormorán rybári a milovníci prírody si môžu prenajať aj vodnú chatku a náročnejší aj plávajúci domček.
Na jeseň 2015 bude odovzdané do prevádzky najväčšie cyklistické centrum Maďarska, ktoré bude vybavené najmodernejšími prostriedkami, aplikáciami na stiahnutie a inovatívnymi službami aj pre cyklistov s malými deťmi.

Okolo jazera sa nachádza termálny prstenec sľubujúci relax a regeneráciu, pre tých, ktorí si chcú oddýchnuť a načerpať energiu. Dvojica najobľúbenejších kúpeľov čaká svojich hostí – Liečebné kúpele Tiszaújváros (http://www.termal.tujvaros.hu/index.php?lang=sk) s modernými zdravotnými službami a príjemnou atmosférou a od leta 2015 aj vynovené Liečebné kúpele Berekfürdő (http://furdo.berekfurdo.hu/en/). Liečivá voda obidvoch kúpeľov pomáha najmä pri ochoreniach kĺbov, pohybového aparátu, ale má aj protistresové účinky a preto sa odporúča pre každú vekovú kategóriu, najmä pre tých, ktorí žijú život rýchlym tempom.
Dôverujte nám a vyskúšajte jazero Tisa na jeden víkend a my  garantujeme, že sa k nám budete chcieť vrátiť

madarsko.sk
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger