News Update :
Home » , » České Švýcarsko

České Švýcarsko

Penulis : Unknown on nedeľa 3. mája 2015 | 14:09

Národný park České Švýcarsko (České Švajčiarsko, nemecky: Böhmische Schweiz) je chránené územie na severe Ústeckého kraja (medzi obcami Hřensko a Chřibská) pri hraniciach s Nemeckom. Susedí s Národným parkom Sächsische Schweiz (Saské Švajčiarsko, nem. Nationalpark Sächsische Schweiz). Územie patrí do geomorfologického celku Děčínska vrchovina.

NP bol založený z dôvodu ochrany skalných miest a miestnej fauny a flóry. V oblasti sa vyskytujú viaceré skalné útvary - steny, brány a veže, ktoré vystupujú nad súvislé lesy. Významné toky v parku sú Kamenice, Křinice a Labe, ktorá vytvára skalnatý kaňon.
CHKO stala Národným parkom s výmerou chráneného územia 79,23 km² a CHKO sa stala ochranným pásmom Národného parku. NP susedí aj s CHKO Lužické hory.

Labské pieskovce sú najsevernejším výbežkom českej kriedovej panvy. Z väčšej časti sú formované turonskými pieskovcami, ktoré na povrchu tvoria výrazné krajinné dominanty.
Pieskovce v oblasti Českosaského Švajčiarska sú tvorené "kvádrami", ktoré od seba oddeľujú pukliny, a preto sú označované ako "kvádrové pieskovce".

Foto: Huhelenik  © Laco Filo pokračovanie
Kudy z nudy Pridajte sa k nám na Facebook
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger