News Update :
Home » , , » Mistr Ján Hus

Mistr Ján Hus

Penulis : Unknown on štvrtok 2. apríla 2015 | 15:35

Ján Hus
Česko si připomene slavnou minulost, uctí upáleného reformátora i pokrokového panovníka

Návrat do středověku čeká v příštích měsících Českou republiku, která připravuje velkolepé oslavy dvou významných osobností českých i evropských dějin. Začátkem července si připomene odkaz proslulého kazatele Jana Husa, upáleného před 600 lety na koncilu v německé Kostnici. Rok 2016 bude patřit vzpomínce na císaře Karla IV., který Česku vydobyl místo na mapě Evropy.

Mistr Jan Hus položil za svou pravdu život, v Praze ho připomene pochod se svícemi

Nepřehlédnutelnou osobností evropských dějin je český reformátor a kritik katolické církve, mistr Jan Hus. Ten již na začátku 15. století poukazoval na mravní úpadek církve a nabádal lidi k životu v pravdě a lásce. Na kostnickém koncilu byl zato odsouzen jako kacíř. Když odmítnul své názory odvolat, byl 6. července 1415 upálen na hranici. Husovy myšlenky se později staly inspirací Martinu Lutherovi, zakladateli protestantismu, a svůj ohlas našly také začátkem 20. století při vzniku Československa.

Oslavy na počest mistra Jana Husa budou letos zahájeny 5. července v Praze koncertem Moravské filharmonie Olomouc. Den samotného výročí upálení kazatele začne průvodem k jeho soše na Staroměstském náměstí, která zde byla odhalena přesně před sto lety. Bohatý program pak v centru Prahy doplní koncerty různých žánrů, ekumenická bohoslužba a od 22 hodin pochod se svícemi k řece Vltavě. Pro malé návštěvníky bude připraveno středověké tržiště, kde je zabaví loutková představení či šermířská klání.

Duchovní program bude po oba dny probíhat v Betlémské kapli, v níž Jan Hus deset let kázal své učení a kde na jeho počest bude zavěšen i nový zvon. Pokud se chcete dozvědět víc o osudu středověkého učence a české reformaci, můžete se po jejich stopách vydat na speciálních prohlídkách. Rodiny s dětmi zase ocení zábavné putování po pražských kostelech, které bude náležitě odměněno. Program Husovských slavností bude zakončen v Obecním domě, kde bude také představena zlatá mince vydaná k 600. výročí mistra Jana Husa.

Jih Česka ožije husitskou tradicí, do města Tábor se vrátí „Boží bojovníci“

Upálení mistra Jana Husa ovšem neznamenalo jenom popravu kritického reformátora, ale výrazně ovlivnilo dějiny celé střední Evropy. Stoupenci kazatele totiž založili revoluční hnutí, proti kterému se konalo několik křižáckých výprav. V bojích se proslavil velitel Jan Žižka, jehož obrovskou sochu můžete najít například v pražské čtvrti Vítkov, kde se odehrálo první vítězství husitů nad královskými vojsky. Hnutí bylo nakonec v roce 1434 poraženo, ale odkaz „Božích bojovníků“ se navždy dostal do evropských dějin. 

Husitské hnutí připomene během celého roku řada událostí na jihu Česka.

Například v městě Písek si budete moci v květnu prohlédnout obří pískové sochy husitů, a to na populárním festivalu Cipískoviště. Hned několik akcí se uskuteční v jihočeské Sudoměři, kde se odehrálo důležité vítězství husitů.  Atmosféru středověku budete moci také zažít na zářijovém festivalu ve městě Tábor, které bylo husity založeno.  V pochodňovém průvodu se do města vrátí Jan Žižka a na vás čeká víkend plný šermování, hodování a rytířských soubojů.  

Císař Karel IV. pozvedl Česko mezi evropské velmoci, jeho narození oslaví celá země

Otec vlasti či vítěz ankety Největší Čech. To je jen několik označení pro panovníka Karla IV., který do dnešních dní vzbuzuje u českého národa obdiv a úctu. Český král a později také císař Svaté římské říše se zasloužil o územní rozmach Česka ve 14. století a o vzestup Prahy mezi významná politická centra Evropy. Zemi obohatil o takové rarity jako Karlův most či hrad Karlštejn, ale především proslul založením nejstarší univerzity ve střední Evropě. Není proto divu, že 700. výročí narození Karla IV. oslaví v příštím roce celé Česko ve velkém stylu.  Hlavní oslavy se uskuteční v květnu příštího roku a vyvrcholí v sobotu 14. května 2016, tedy přesně sedm století od narození významného císaře z rodu Lucemburků. V tento den se v Praze rozezní nové zvony, které budou zhotoveny speciálně pro tuto příležitost, vystaví se korunovační klenoty a konat se bude i rekonstrukce Karlovy korunovace. Na průvod, přicházející z Hradu po královské cestě, naváže v centru města historický program v duchu slavností z roku 1347.

Kromě toho bude v pražských ulicích probíhat týdenní festival „Praga Caroli“ s historickými jarmarky, ohňovou show i vystoupeními šermířů či kejklířů. Rozhodně si nenechte ujít ani přehlídky dobové módy na Vltavě, kde se představí také top modelka Eva Herzigová. Národní oslavy doplní řada výstav, konferencí či duchovní program, a to v různých místech České republiky. O oblíbeném panovníkovi dokonce vzniká celovečerní výpravný film, který zpracovává téma „římské jízdy“, tedy
korunovace Karla IV. za císaře Svaté říše římské.

Foto: wikipedia.org
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger