News Update :
Home » , » 7 vecí, ktoré ste o hokejovom šampionáte v Česku možno nevedeli

7 vecí, ktoré ste o hokejovom šampionáte v Česku možno nevedeli

Penulis : Unknown on streda 29. apríla 2015 | 10:45

Koľko je potrebných pukov či uterákov pre hokejistov?

Keďže sa termín Majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji (1.-17. mája 2015) nezadržateľne blíži, nazreli sme do zákulisia šampionátu, ktorý sa bude tento rok odohrávať v Ostrave a Prahe.
 

1. Koľko treba pukov 

Zaujímavé čísla predstavil nedávno riaditeľ športového oddelenia MSLH IIHF 2015 Jan Černý. Medzi nimi bol napríklad údaj o počte pukov, ktoré budú pripravené na tohtoročné majstrovstvá sveta v hokeji – na tréningy bude prichystaných 2500 pukov, na zápasy 3000.
 

2. Najdrahšia medaila bronzová? 

Keďže sa v Česku vyrábajú puky pre celý svet, medaily dostali tvar práve tohto športového náčinia. Vyrobené sú z krištáľu, čo je ďalší tradičný český výrobok. Stužky, na ktorých sú zavesené, tvoria národné farby – na zlatých medailách je červená, na strieborných modrá a na bronzových biela. Autorom návrhu je architekt a dizajnér Oldřich Sládek. Základné rozmery všetkých medailí sú rovnaké: vonkajší priemer 76 mm, výška 25 mm a váha približne 306 g. Zaujímavosťou je, že najdrahšiu medailu získajú hokejisti, ktorí sa umiestnia na treťom mieste, pretože na výrobu „bronzu“ bolo použité ružové zlato. (Zdroj: idnes.cz)
 

3. Miesto činu 

Dejiskom tohtoročných majstrovstiev bude pražská O2 aréna a ČEZ Aréna v Ostrave. O2 aréna patrí k najmodernejším v Európe a pýši sa kapacitou až 18 tisíc miest. Otvorená bola v roku 2004, keď sa v nej konali majstrovstvá sveta v hokeji a odvtedy ju navštívi každý rok vyše 600 tisíc divákov. ČEZ Aréna patrí k dominantám Ostravy. Zmestí sa do nej 12 500 divákov, vďaka čomu patrí medzi najväčšie viacúčelové haly v Českej republike.
 

4. Kto bude prvý 

Keďže sa dátum začiatku majstrovstiev nezadržateľne blíži, už sú známe aj termíny príchodov jednotlivých tímov. Zo zahraničných tímov pricestujú ako prví Švédi.
 

5. Koľko vody potrebujú hokejisti 

A keďže pri namáhavom športovom výkone je veľmi dôležitý aj správny pitný režim, Jan Černý, riaditeľ športového oddelenia MSLH IIHF 2015, prezradil aj množstvo vody, ktoré hráči spolu vypijú počas šampionátu. Približne to bude 70 tisíc litrov vody.
 

6. Spotreba uterákov 

Hygiena je nemenej dôležitá... Celkovo bude pripravených 2300 uterákov. A potrebných bude  1200 kg pracieho prášku.
 

7. Bob a Bobek s hokejkami 

Tohtoročný oficiálny maskot predstavujú kreslené králiky známe z večerníčkov pre deti – Bob a Bobek. Kvôli majstrovstvám sveta sa preobliekli do kompletného hokejového výstroja. O „hokejový vzhľad“ Boba a Bobka na Majstrovstvách sveta IIHF v ľadovom hokeji 2015 sa postaral výtvarník a scénograf Alex Dowis – víťaz národnej televíznej talentovej súťaže. Maskoti majú pútať na obidve mestá tohtoročných majstrovstiev – Prahu a Ostravu.
 
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger