News Update :
Home » , , » České vinobranie

České vinobranie

Penulis : Laco Zachar on piatok 5. septembra 2014 | 15:31

 


Oslávte jeseň ľadovým vínom, divokým burčiakom a tradičnými sprievodmi

Okrem svetoznámeho piva skrýva Česká republika ďalší gurmánsky poklad – lahodné víno. Jeho chuť si budete môcť užiť na tradičných jesenných slávnostiach. Vydajte sa za vinobraním do Českej republiky a ochutnajte burčiak i ďalšie miestne špeciality.
Malebná krajina s vinicami, svojskými pivničkami s pohostinnou obsluhou a vínom typicky českých odrôd, akými sú napríklad intenzívne kvetinový Cabernet Moravia, Frankovka rubínovej farby, aromatická Pálava z Moravy či v Čechách vyšľachtený Neronet s náznakom čierneho ríbezľa a višní.
To je ďalšia tvár Českej republiky, ktorá okúzli nejedného milovníka vína. Pestovanie viniča tu má dlhú tradíciu a najväčšieho rozmachu dosiahlo v 17. storočí, keď bolo vysadených okolo 35 tisíc hektárov viníc. Dnes môžete ochutnávať vína najmä z oblasti južnej Moravy (oblasť znojemská, velkopavlovická, mikulovská či slovácka), svoju vlastnú produkciu má ale aj hlavné mesto Praha, Litoměřice či Mělník.

Vinobranie oslavuje bohatú úrodu, nesmie chýbať burčiak

Jeseň v Českej republike sa tradične spája s otvorením a oslavou zberu viniča, kedy sa lisuje prvé hrozno z novej úrody. K vinobraniu patrí nielen degustácia, ale aj veľkolepé historické sprievody, ľudové tance a remeselné dielne.
Nápojom, ktorý nesmie na žiadnom vinobraní chýbať, je burčiak. Kvasiaci vínny mušt vzniká ako medziprodukt pri výrobe vína, kedy cukor a alkohol sú približne v rovnováhe. Ochutnať ho však môžete iba niekoľko dní po začiatku kvasenia, a z fliaš, do ktorých sa burčiak nalieva, je nutné po celý deň odpúšťať vzduch.

Vína si vychutnáte aj v priestoroch Pražského hradu

V českej metropole si budete môcť užiť vinobrania priamo v interiéroch a záhradách Pražského hradu. Ochutnávku českých a moravských vín vám spríjemní cimbalová muzika a ukážky tradičných remesiel. Výber Pražského hradu nie je náhodný, práve tu sa totiž nachádza jeden z najkrajších a najstarších vinohradov v Čechách, ktorého začiatky siahajú až do 10. storočia.
Čisto pražské víno sa rodí i v časti Trója či v Havlíčkových sadoch, kde aj tento rok budete mať možnosť zažiť jesenné vinobranie. Súčasťou programu sú tanečné a šermiarske vystúpenia, historické trhovisko či koncerty.
Vinobranie v Prahe:
• Trojské vinobranie – 13. septembra
• Vinobranie na Pražskom hrade – 20. – 21. septembra
• Svätováclavské vinobranie – 27. – 28. septembra
• Vinobranie na Grébovke – 27. – 28. septembra

Vinobranie na južnej Morave navštívi kráľ so svojou družinou

Slávnosti vína a burčiaku si užijete aj vo vinárskej oblasti na juhu Českej republiky. Morava okrem svojich jedinečných pivničiek ponúkne svoje víno aj na obľúbených vinobraniach. Jeden z najznámejších sa odohráva v Znojme, kde si zároveň pripomínajú návštevu českého kráľa Jana Luxemburského z roku 1327. Znojemské slávnosti sa slávia už od roku 1966 a chutné víno aj moravské domáce klobásky či syry každoročne prilákajú desaťtisíce ľudí.
Na južnej Morave však nájdete aj ďalšie oslavy zberu, a to napríklad vo Valticiach či Mikulove. Práve na mikulovskom zámku, kde je uložený aj najväčší pivný sud v Európe, sa v rámci vinobrania konajú Majstrovstvá Českej republiky v rozoznávaní vôní vo víne. Všetci návštevníci môžu otestovať svoj vinársky nos a hľadať vo vzorkách banán, marcipán alebo ruže.
Vinobranie na južnej Morave:
• Znojemské vinobranie – 12. – 13. septembra
• Pálavské vinobranie v Mikulove – 12. – 14.  septembra
• Vinobranie vo Valticiach – 3. – 5. októbra

Svätomartinská rarita – české beaujolais a špeciálne sladké vína

Vinobranie však nie je jedinou jesennou oslavou vína. Krátko predtým, ako sa v novembri otvorí francúzske beaujolais, si milovníci vína v Českej republike pochutnávajú na miestnej špecialite. Svätomartinské víno, prvé víno ročníka, sa otvára 11. novembra o 11 hodine. Je svieže a ovocné, pretože zreje iba niekoľko týždňov.
Tradícia svätomartinského vína však nie je žiadnou novinkou, pripíjali si s ním už v 18. storočí na dvore cisára Jozefa II. November bol totiž obdobím, kedy vinárom končila u ich pánov služba a pokračovanie v budúcom roku sa dohadovalo práve pri poháriku nového vína. Nechýbala k tomu pečená hus s kapustou a koláče. Dodnes mnohé reštaurácie, vinárne a pivnice ponúkajú k svätomartinskému vínu špeciálne menu, v ktorom nechýba tradičná ani moderná úprava svätomartinskej husi.
Začiatok novembra patrí v Českej republike aj zberu vyzretého hrozna ideálneho k výrobe slamového a ľadového vína. To obsahuje vysoký podiel cukru a je výrazne aromatické.
Viac tipov na slávnosti vína nájdete na www.kudyznudy.cz
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger