News Update :
Home » , , » Chorvátsko - zaujímavé destinácie

Chorvátsko - zaujímavé destinácie

Penulis : Unknown on piatok 15. augusta 2014 | 8:06

Otvorili prvý lošinjský hotel s piatimi hviezdičkami

V polovici júla otvorili Hotel Bellevue v Malom Lošinji, prvý lošinjský hotel s piatimi hviezdičkami. Nachádza sa v Čikate, najelegantnejšej lošinjskej zátoke s dlhoročnou tradíciou oddychu rakúsko-uhorskej elity. Hotel Bellevue je už od roku 1966 známy ako skutočné miesto hedonizmu. Po zrenovovaní a rekonštrukcii disponuje 185 izbami a 21 apartmánmi, lounge zónou, mnohými ďalšími zariadeniami a službami, ako je preprava hostí osobitným lietadlom, špeciálne koncipovanou SPA Clinic s omladzujúcimi procedúrami, antistresovými programami na posilnenie imunitného systému, krytým aj vonkajším bazénom s morskou vodou, barmi a reštauráciami s bohatou ponukou vynikajúcich pochúťok z pevniny i mora, ako aj s bohatou ponukou vín. Do hotela investovali viac ako 50 miliónov eur, čo je doteraz najväčšia investícia zoskupenia Jadranka, ktoré vytvorilo kľúčový predpoklad pre transformáciu Lošinja na poprednú destináciu vitality a luxusu.

Panoramatický rafting na rieke Sáva

V polovici júla sa Záhreb stal bohatší o novú turistickú zábavno-rekreačnú ponuku na rieke Sáva - panoramatický savský rafting „Lijepa naša Sava“, („Našakrásna Sáva“) v dĺžke 12 km, ktorý trvá jednu až dve hodiny. Trasa od Jankomirského mosta po jazero Bundek ponúka pod odborným vedením adrenalínovú plavbu na gumených člnoch po rieke Sáva a atraktívnu prehliadku Záhrebu. Dlho očakávaný projekt má oficiálny názov Savský rafting „Naša krásna Sáva”, pretože bol rozbehnutý práve vďaka tomu projektu, ktorý trvá už sedem rokov a má za cieľ vrátiť život na brehy rieky Sáva a využiť jej potenciál.

Otvorili luxusný autokemping v meste Sveta Nedelja

Na jazere Rakitje v meste Sveta Nedelja bol v polovici júla otvorený Kemping Záhreb, jediný kemping v Záhrebskej župe a jeden z mála autokempingov vysokej kategórie na území kontinentálneho Chorvátska. Štvorhviezdičkový kemping Záhreb je umiestnený na ploche 10.000 m2 a má 50 parciel pre kempistov a kempingové domčeky. Okrem parciel nakempovanie majú hostia k dispozícii aj ubytovanie v 4 bungalovoch pre 2 až 4 osoby a v kempingu sú vítaní aj domáci miláčikovia, pre ktorých sú pripravené aj sprchy. Všetky objekty v kempingu, vrátané chodníkov, ciest a označení parciel, sú vyrobené výlučne z dreva, respektíve z drevenej guľatiny.

Kemping dostal na rok 2014 certifikát od jednej z najväčších európskych kempingových agentúr ACSI a nemeckého autoklubu ADAC a ako jediný kemping v Chorvátsku je zaradený do databázy GLAMCAMPING-u a relevantnej slovinskej, talianskej, holandskej a americkej databázy kempingov. Blízkosť prírodných parkov Medvednica, Žumberak a Samoborsko gorje, kaštieľov a múzea oblasti Hrvatsko zagorje ako aj Záhrebu s bohatou mestskou ponukou sú pre hostí bonusom navyše.

More primoštenských pláží patrí medzi najčistejšie na svete, čo sa týka čistoty vody na kúpanie

Portál Daily News DIG s odporúčaním navštíviť Chorvátsko zdôraznil, že ide o destináciu, ktorej pláže a voda na kúpanie patria medzi najčistejšie na svete. Samotný portál zaradil primoštenské pláže Raduču a Malu Raduču dosť vysoko – na  15. miesto v zozname 35 najčistejších ponúk na kúpanie z celého sveta, zatiaľ čo pláž Mala Raduča patrí medzi 10 najkrajších chorvátskych pláží.
Európska agentúra pre ochranu životného prostredia ohodnotila kvalitu mora na kúpanie v Chorvátsku najlepšími známkami a zaradila ju medzi prvé tri destinácie. Chorvátsko tak zostalo v európskej špičke, kde sa nachádza už dlhé roky.

Nový rijecký turistický sprievodca vo forme modernej aplikácie

V Rijeke spustili rijeckého turistického sprievodcu vo forme mobilnej aplikácie pre inteligentné telefóny na báze iOS a Android platforiem, financovaný v rámci programu Ministerstva cestovného ruchu v roku 2013 - „Inovatívny cestovný ruch“, ktorým sa podporuje vytvorenie inovatívnej turistickej ponuky. Používanie aplikácie Rijeka Connect umožňuje užívateľom zobraziť historické kultúrne pamiatky mesta Rijeka pomocou rozšírenej reality, a aby zažili obohatenú realitu pomocou aplikácie Rijeka Connect, užívatelia sa musia nachádzať v presne určených lokalitách. Obsah aplikácie okrem chorvátskeho jazyka ponúka výklad aj v troch cudzích jazykoch: anglickom, talianskom a nemeckom. Aplikácia okrem zobrazenia kultúrnych pamiatok ponúka aj kalendár podujatí. Projekt je pokračovaním implementácie bezplatného bezdrôtového internetu v službe nových spôsobov skúmania destinácie.

Vitality Hotel Punta v Malom Lošinji získal certifikát od ECARF-u

Prestížny medzinárodný certifikát European Centre for Allergy Research Foundation (ECARF) získal po prvýkrát chorvátsky hotel, a to hotel Vitality Punta v Malom Lošinji, čím tento hotel získal medzinárodné potvrdenie o prispôsobení výrobkov a služieb ľuďom náchylným na alergie. Platí to tak v príprave jedál, vyhýbaní sa rastlinám, ktoré spôsobujú alergie, vytvorením zóny bez domácich miláčikov, zavedením črepníkových rastlín pestovaných hydrokultúrne za účelom zníženia rizika napadnutia plesňami, ako aj výrobkami osobnej hygieny. Práve vďaka tomu získal Vitality Hotel Punta nedávno certifikát SUSTAINABLE Hotel a potvrdil svoju vysokú kvalitu, keď sa dostal medzi výberové európske hotely.

Záhrebská lanovka druhá najkvalitnejšia v Európe

Na základe výsledkov „European best destinations“, o ktorých sa hlasovalo cez internet a sociálne siete, a potom ako sa Záhreb stal druhou najlepšou destináciou v Európe, vyhlásili záhrebskú lanovku za druhú najlepšiu lanovku v Európe. Záhrebská lanovka je najstarší dopravný prostriedok v organizovanej verejnej doprave cestujúcich v Záhrebe, o rok starší ako konská električka. V porovnaní s ostatnými lanovkovými železnicami, ktoré sú určené pre verejnú dopravu, je s koľajnicami dlhými 66 metrov najkratšia na svete. Keďže si dodnes zachovala pôvodný vonkajší vzhľad a stavebnú konštrukciu, záhrebská lanovka je chránená ako kultúrna pamiatka a predstavuje jednu z hlavných atrakcií a charakteristík Záhrebu.

Chorvátsko je známe ako najlepšia destinácia pre motivačné zájazdy

Najdôležitejšie svetové združenie pre motivačné obchodné zájazdy - SITE s viac ako 2000 členmi v 90 krajinách sveta navrhlo a zaradilo Chorvátsko do rebríčka popularity nových a zaujímavých motivačných destinácií a zdôraznilo, že Chorvátsko spĺňa všetky kľúčové faktory, ktoré musia existovať, aby niektorá destinácia bola nová, respektíve rýchlo rastúca v segmente motivačných zájazdov. Chorvátsko vďaka kráse a existujúcej infraštruktúre pobrežných destinácií ako je Dubrovník, Split, Zadar a iné, má všetky predpoklady na organizovanie menších a stredne veľkých obchodných rokovaní.

Chorvátsko nominované na najlepšiu vínnu oblasť na svete

Americký magazín USA Today a portál 10 Best.com nominovali Chorvátsko na ocenenie za jednu z najlepších vínnych oblasti na svete. Rozhodujúce budú hlasy čitateľov a výhercov budemepoznať v auguste, ale už samotná nominácia je veľké uznanie pre Chorvátsko ako destináciu výborných vín uznávaných po celom svete. Keďže sa vínna réva v týchto priestoroch pestuje už od staroveku, Chorvátsko je právom hrdé na širokú škálu vín.

Marína pre mega jachty v Trogire

Po otvorení Maríny Trogir, ktorá sa nachádza na severnej strane ostrova Čiovo, sa Trogir začiatkom júla zapísal veľkými písmenami do chorvátskej jachtárskej mapy. Týmto sa skončila prvá fáza investície v hodnote 77 miliónov kún, vďaka ktorej Trogir získal 133 kotvísk na mori a 80 kotvísk na pevnine so šiestimi veľkými pontónmi postavenými v súlade so všetkými platnými jachtárskymi a ekologickými štandardmi. Špecifikom Maríny Trogir sú štyri kotviská pre megajachty do 50-metrovej dĺžky, ale hlavným cieľom investora je marína s piatimi kotvami.
Podujatia a festivaly

22. - 31. augusta 2014, Špancirfest - festival dobrých emócií, Varaždín

Ulice a námestia Varaždína a jeho historického mestského jadra aj tento rok privítajú, už šestnásty raz po sebe, festival dobrých emócií - Špancirfest. Špancirfest predstavuje varaždínsku oblasť ako destináciu, ktorá spája kreativitu, kultúru, hudbu, gastronómiu a enológiu. Hodnotu tejto najcennejšej varaždínskej turistickej ochrannej známky z roka na rok spoznáva stále väčší počet návštevníkov, ktorých má v tomto roku prísť viac ako 200-tisíc. Zlepšený vizuálny vzhľad festivalu dodatočne obohatia príležitostné balíky služieb, ako aj gastronomická ponuka destinácií z Kvarneru.

25. - 30. august 2014, Vukovar film festival, Vukovar

Tohtoročný, ôsmy v poradí, Vukovar film festival - festival podunajských krajín, spravil najväčší skok vo svojej histórii. V rekordných 7 lokalitách sa premietne až 87 filmových titulov, a medzi nimi budú aj víťazi najväčších svetových filmových festivalov. Hlavné večerné lokality v tomto roku budú Terasa agentúry pre vodné cesty a prekrásna Záhrada kaštieľa Eltz, ale návštevníci si budú môcť prísť na svoje aj na doterajších lokalitách Ružičkinho domu, kina Borovo a letného útočiska ostrova Vukovarska ada. Ako nová lokalita bolo predstavené Vidiecké gazdovstvo Principovac, lokalita, ktorú pomenovali ako Kino Ilok.

27. - 31. augusta 2014, Dimensions festival, Pula

S nádherným programom a otváracím koncertom v pulskej aréne sa  Dimensions festival po tretíkrát vracia na miesto pevnosti Punta Christo v osade Štinjan pri Pule. Dimensions festival je festival elektronickej hudby so špecifickým prístupom pri výbere vzrušujúcich, jedinečných, rôznorodých a uznávaných hudobníkov, dídžejov a producentov. Festival ako taký patrí do epicentra elektronickej hudby a spája to najlepšie zo svetovej elektronickej scény s nádychom house, techno, jazz, funk, soul, drum and bass, psych a pop music, ktorý popri najznámejších menách predstavuje aj novú generáciu nastupujúcich talentov.

28. - 31. augusta 2014, Renesančný festival, Koprivnica

Renesančný festival ako turistické, historické a vzdelávacie podujatie je najväčšie predstavenie „živých obrazov“ z minulosti v tejto časti Európy, ktoré sa zakladá na historických skutočnostiach z oblasti Koprivnice, Podraviny a Chorvátska z 15. a 16. storočia. Renesančného festivalu sa zúčastňuje asi 1000 domácich a zahraničných účastníkov v originálnych kostýmoch a návštevníci si okrem scénických predstavení zo stredovekého života, rytierstva, obliehania, hudby, tanca, komediantstva, môžu vychutnať aj stredoveké jedlá, ktoré sa pripravujú na mieste podľa pôvodných receptúr z konca stredoveku.

4. - 8. septembra 2014, KINOOKUS food film festival, Ston

KINOOKUS food film festival (Kinookus FFF) je medzinárodný filmový festival, ktorý chce prostredníctvom siedmeho umenia a konceptu zdravého pôžitku zachovať, valorizovať a rozvíjať filmové a ekologické vzdelanie mládeže. Festival popularizuje kultúru pozerania filmov pod holým nebom, miestne kultúrne a gastronomické dedičstvo, kultúru pestovania, prípravy a pôžitku zo zdravej stravy, tradičné recepty na prípravu a konzervovanie jedál, biodiverzitu chovných druhov, ako aj biodiverzitu vo všeobecnosti, miestne zvyky a kultúrnu identitu, sociálnu pravdu, ľudské a občianske práva a holistické ekologické vedomie. Kinookus FFF je kultúrne podujatie Stonu a jeho okolia a svojou štruktúrou a obsahom vychádza z osobitostí tunajšieho podnebia. A preto organizátori chceli aj oceneniami hodnotiť špecifické príznaky Stonu, a ocenenie za najlepší celovečerný film je Velika Kamenica a Mala Kamenica za najlepší krátkometrážny film. Ocenenia, ktoré udeľuje publikum, každý rok vyrába iný umelec, inšpirovaný materiálmi, farbami a tvarmi stonskej oblasti.

3. - 7. septembra 2014, Outlook festival, Pula

Outlook festival je najväčší európsky festival basovej hudby a sound systémovej kultúry, ktorý sa koná na jedinečnej lokalite polostrova a pevnosti Punta Christo v osade Štinjan pri Pule. Festival získal ocenenie UK festival awards 2011 za najlepší festival európskeho kontinentu. Zameriava sa na aktuálne a svetovo preslávené mená dub, dubstep, drum'n'bass, reggae, dancehall, jungle, hip-hop, roots, soul, house, techno, garage, grime a elektronickej hudby. Koná sa na 12 denných a nočných javiskách, 54 zábav je na lodiach, a denné programy sa konajú na pláži s bohatou zábavnou, kultúrnou a turistickou ponukou.

6. - 12. septembra 2014, Korčuliansky barokový festival, Korčula

Korčuliansky barokový festival je vysoko profilované kultúrne podujatie založené v roku 2012 za účelom propagovania miestneho a medzinárodného hudobného a kultúrneho dedičstva. Vynikajúce koncertné večery v pôsobivom prostredí kultúrnych pamiatok ostrova Korčula vytvorili jedinečnú synergiu, vďaka ktorej sa Korčuliansky barokový festival považuje za významné kultúrne podujatie svetovej hudobnej scény. Festival má bohatú umeleckú hudobnú ponuku, ktorá priťahuje turistov z celého sveta, a koncertmi sa propagujú korčulianske kostoly ako kultúrne pamiatky, ale aj ostrov Korčula v celku ako jedinečný architektonický komplex. Tretí ročník festivalu privíta najprestížnejšie svetové a domáce súbory a sólistov, špecialistov na barokovú hudbu.

12. - 21. septembra 2014, 49. Vinkovacké jesene, Vinkovci

Vinkovacké jesene, v poradí 49., s cieľom vrátiť sa do minulosti a spoznávať bohatú minulosť Slavónie sa tento rok konajú na tému „Široká je slavónska lúka“. Hlavnou témou tohtoročného scenára sú „Veľká kosba, lúka a jej idyla, práca obyvateľov Slavónie na lúke, láska, ktorá sa odohrávala pod dubom na lúke s množstvom piesní o lúke“, ktoré návštevníkom umožnia spolu s bohatou sprievodnou ponukou vychutnať si kompletný zážitok zo Slavónie. V rámci Vinkovackých jesení sa chystá viac ako 50 rôznych akcií s viac ako 8000 účastníkmi a 3500 ľudových tanečníkov pôjde v slávnostnom sprievode po dlhej vinkovackej ulici. Vinkovacké jesene sú najväčším folklórnym podujatím v tejto časti Európy a predstavujú populárno-vedecké zhromaždenie pôvodnej ľudovej kultúry. Podujatie pomáha zachovať kultúrne dedičstvo piesňou a hrou na hudobných nástrojoch a významne prispieva k zachovaniu zvykov a tradícií.

18. - 21. septembra 2014, Festival čipiek, Lepoglava

Medzinárodný festival čipiek propaguje vzácnosť čipky ako etnografického pokladu a koná sa od roku 1997. Okrem pravidelných vedeckých zhromaždení, vydania zborníka prác z chorvátskych a európskych čipkárskych centier, aj na tomto 18. festivale budú mať návštevníci možnosť obdivovať čipkárske práce nielen z rôznych európskych krajín, ale aj z domácich čipkárskych centier ako sú  Lepoglava, Pag, Sv. Marija a Hvar. Počas festivalu sa organizujú aj mnohé dielne a tradičný remeselnícky trh. Tradícia niekoľkých storočí výroby paličkovanej čipky v lepoglavskej oblasti si zachovala dodnes mimoriadne vysokú úroveň výroby čipky, ktorej význam si uvedomilo aj UNESCO, keď lepoglavskú čipku zaradilo do zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva.
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger