News Update :
Home » , , » Český design dobývá svět

Český design dobývá svět

Penulis : Unknown on utorok 19. augusta 2014 | 15:27

Trofej Tour de France i auta Škoda. Český design opět dobývá svět

Světovými úspěchy v oblasti současného  designu se může pyšnit i Česká republika. Židle Edge, kliky od  M&T či modely auta Škoda získaly v posledních letech renomované ocenění Red Dot Award. Dokonce i trofeje cyklistického závodu Tour de France jsou z rukou českých sklářů. Přehlídku toho nejlepšího ze současného designu nabídne v říjnu prestižní pražská výstava DesignBlok.   
Současný český design oplývá svérázným smyslem pro humor a spočívá na třech pilířích: přírodní materiály, dokonale opracované detaily a moderní ekologické technologie. Kromě toho navazuje na bohatou tradici, mimo jiné sklářského, obuvnického či automobilového průmyslu. Sklo pro panovníky i kubismus proslavily český design Křišťálové sklo je jedním z produktů, který učinil zemi v srdci Evropy slavnou po celém světě. Tradice výroby skla pochází již z 13. století, kdy zde začaly vznikat první sklárny, světoznámý křišťál objevili o 400 let později. Úspěch mu mimo jiné zaručil Ludwig Moser, jehož firma se stala významným dodavatelem skla pro panovníky a státníky. Český křišťál se ujal na dvoře císaře Františka Josefa I. či anglického krále Eduarda VII. Do světa sklářských mistrů se můžete vydat i dnes, a to díky Fabrik Tour, která vás v Karlovarském kraji zavede do vyhlášených porcelánek či sklárny Moser. Součástí prohlídky je také návštěva Muzea Jana Bechera, kde budete moci ochutnat zdejší likérový poklad – becherovku.
Kromě skla se mezi rarity Česka v oblasti designu řadí i díla kubistických umělců. Začátkem 20. století se Praha změnila na centrum kubismu, v jehož stylu se stavěly nejenom budovy, ale vyráběl se také nábytek či keramika. Expozici výjimečného českého stylu si můžete prohlídnout v domě U Černé Matky Boží, v nádherné kubistické budově v centru hlavního města.    
Světového věhlasu se dostalo i obuvnické firmě Baťa, rodinný ševcovský podnik proslavil mimo jiné český Zlín, z designových ocenění se může těšit i automobilka Škoda. Její model Yeti ocenili v celosvětově úspěšné TV show Top Gear, cenu za produktový design „ Red Dot Design Award“ získalo již 7 vozů Škoda.

Prestižní ocenění i unikátní zakázky – to je současný český design 

Světové úspěchy českého designu navázaly na slavnou historii a Česká republika se i dnes může pyšnit řadou designérů s mezinárodním uznáním. Bořek Šípek, jehož díla vystavují v galeriích v New Yorku, Amsterdamu či Paříži, bude v příštích měsících navrhovat novou čtvrt pro jihočínské město Fo-šan. Úspěch na asijském trhu získal i Jaroslav Bejvl ml., který byl zařazen mezi TOP 50 nejvlivnějších designérů Středního východu. Uznání dosáhl díky světelným návrhům pro hotely
v Abú Dhabí a Dubaji.
V posledních letech Česká republika boduje v prestižní designérské soutěži – Red Dot Award. Mezinárodní ocenění získaly například židle Edge z dílny Petra Nováka, modely automobilky Škoda či kliky od společnosti M&T. Ty vzbudily zájem i na výstavě EXPO v Miláně.
Proslulost českého skla potvrzují světu designéři trofejí pro cyklistický závod Tour de France. Již po čtvrté se elegantní cena z křišťálového skla vyráběla v České republice a návrh pochází z dílny Petera Oláha. 

DesignBlok: největší designová akce v střední Evropě

Současný český design můžete poznat a objevovat díky festivalu Meet Czech Design, který se na podzim představí v Mladé Boleslavi, Brně a Praze. Právě metropole České republiky nabídne již po šestnácté největší a nejprestižnější přehlídku designu ve střední Evropě – DesignBlok. Výstavy, které budete moci navštívit od 7. do 12. října, se budou odehrávat i v místech spojených se spisovatelem Franzem Kafkou. V secesní budově Grand Hotelu Evropa, přímo v centru města na Václavském náměstí, se v roce 1912 konalo jediné autorské čtení významného literáta. Další místem bude renesanční perla Dom U Minuty, kde Franz Kafka strávil část svého dětství. V minulém roce mohli
návštěvníci DesignBloku zhlédnout práce Mataliho Crasseta, Kiki van Eijk & Joosta van Bleiswijka či Viky Mitrichenko. Součástí pražského festivalu MeetCzech Design bude kromě DesignBloku i
Architecture Week a Fashion Week, nabízející nejnovější české a světové trendy v oblasti architektury a v oblasti módy.  Na pražských molech se představí značky jako Swarovski, Bulgari, Baldinini či Stefanel, ale také čeští návrháři a mladé talenty. Během Architecture Week se zase
můžete těšit na přednášky uznávaných architektů, v Praze vystoupí například Venezuelan Fruto Vivas, který stojí za návrhem Muzea moderního umění v Caracase.

Více o českém designu naleznete na : www.meetczechdesign.cz a www.kudyznudy.cz
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger