News Update :
Home » , , » Keby mi to niekto pripravil...

Keby mi to niekto pripravil...

Penulis : Unknown on utorok 14. januára 2014 | 10:15



VITABOX pripravuje denne čerstvé menu priamo v danom regióne. Strava sa varí  ráno a rozváža  ihneď po ukončení prípravy v doobedňajších hodinách. Menu nie je zmrazované ani schladzované...
Keby mi to niekto pripravil...  

   Takto sa väčšina z nás vyjadrí, keď dostane do rúk recepty odporúčané doktormi, fitnes trénermi alebo nutričnými odborníkmi.

   A pokiaľ aj zopár z nás prekonalo prvotnú lenivosť a začali sme nakupovať zdravé suroviny, vážiť ich a pripravovať podľa receptov odborníkov, väčšinou nám to nevydržalo dlhšie ako týždeň, dva ( česť výnimkám ).

   Povedzme si to otvorene, v dnešnej dobe sme radi, že máme čas jedlo aspoň skonzumovať a nie ešte ho hodiny pripravovať. Preto ma zaujal nový trend, ktorý je na Slovensku približne jeden rok – krabičkové, škatuľkové alebo balíčkové diéty. Jednou z prvých firiem, ktoré boli na našom trhu je VITABOX – zdravá výživa. Na otázky, ktoré ma zaujímali mi odpovedal odborný garant VITABOX -  MUDr. Juraj Chovan. 

Pán doktor, povedzte mi teda, čo to vlastne VITABOX je?

   VITABOX je výživový štýl opierajúci sa o jednoduché princípy. Kvalitné suroviny čerstvo spracované a pripravené , doručené tam,  kam si poviete. Obsahuje bežné potraviny, s ktorými sa dennodenne stretávate. Sú však skombinované a spracované tak, aby plnili funkciu potraviny ako lieku. Jedlá sú pripravované zo surovín, o ktorých je známe, že majú priaznivé účinky na organizmus. Obsahujú nielen antioxidanty, vitamíny a  minerály,  ale majú aj vyvážený pomer sacharidov, tukov a bielkovín. Aj tým sa VITABOX odlišuje od tisícok diét, ktoré väčšinou preferujú obmedzenie  tukov alebo sacharidov, aby dosiahli želaný efekt - úbytok hmotnosti. Žiaľ, pri diétach sa často  zabúda na to najpodstatnejšie - čo potom, keď sa diéta skončí? Jedným z cieľov VITABOXU je prakticky ukázať, ako sa stravovať tak, aby telo dostávalo  látky, ktoré potrebuje. Strata hmotnosti je potom logickým výsledkom, ktorým sa telo odvďačí za to, že sa oň staráte.

Ide vlastne o to, aby Vaši klienti „zhodili“ kilá navyše?

Áno, klient môže dosiahnuť úbytok váhy 1 – 5 kg za mesiac. No  VITABOX nie je len pre tých, ktorí chcú schudnúť. Mnoho klientov sa s nami stravuje aj z dôvodu, že chcú urobiť niečo pre svoje zdravie. Vyvážená strava im dodá viac energie a oni sa cítia lepšie.

Ako budem vedieť, ktorý z Vašich programov je pre mňa vhodný?

Na stránke www.vitabox.sk sú  uvedené hmotnostné kategórie a  k nim príjem energie, podľa ktorých si klient  určí vhodné menu. Pokiaľ si  nevie sám vybrať alebo má špecifické zdravotné indikácie, tak napíše svoj dotaz a spoločne zvolíme menu, ktoré je pre neho optimálne.

   Na Slovenskom trhu je momentálne viacero firiem, ktoré takúto diétu ponúkajú. Čím sa od nich VITABOX líši?

   Ja  som  osobne  rád, že tieto firmy na Slovensku sú. Podnetom na vznik VITABOXU bola moja každodenná prax lekára- anesteziológa. Nielen v zahraničí, ale i tu sa čoraz častejšie stretávam na operačnom stole s ľuďmi, ktorých hmotnosť je často alarmujúca.

  Rozdielov je viacero, no jeden z hlavných je najmä ten, že VITABOX pripravuje denne čerstvé menu priamo v danom regióne. Strava sa varí  ráno a rozváža  ihneď po ukončení prípravy v doobedňajších hodinách. Menu nie je zmrazované ani schladzované, keďže sme zástancami čerstvej stravy pripravenej v deň konzumácie. V závislosti od požiadaviek klientov sme maximálne flexibilní a ponúkame možnosť objednávky na deň, týždeň i mesiac. Vybrať si môžete z celodenného menu, poldenného menu alebo len zdravé obedy -  tak ako to klientovi vyhovuje.

   Okrem toho, jediný na slovenskom trhu ponúkame tzv. kreditový systém. Ide o určitý druh vernostného programu, kde sa klientovi pripisuje na jeho účet hotovosť pri každej objednávke. Takto naši klienti šetria až desiatky euro a VITABOX sa stáva prístupnejší pre väčšiu skupinu obyvateľstva.

Takže z balíčka ako prvé klient konzumuje obed?

   Presne tak, klient začína obedom, po ktorom má olovrant a večeru. Raňajky a desiatu si odloží do chladničky a konzumuje na druhý deň. Potom už len počká na kuriéra, ktorý mu znovu prinesie čerstvé menu. 

Mohla by som si teda jedlo rozdeliť aj na tri porcie, keď nestíham jesť 5x denne?

   Jedlo sa dá rozdeliť na ľubovoľný počet porcií. Vo všeobecnosti ale platí, že čím častejšie a pravidelnejšie jete, tým viac kalórií využijete z takzvaného "postprandiálneho výdaja energie", čo je vlastne výdaj energie spojený s trávením, vstrebávaním živín po prijatí jedla a s aktiváciou hormonálnych zmien spojených so spracovaním  stravy. Tento mechanizmus stravovania sa využíva vo fitnes a kulturistike. Ak chcete chudnúť a "spaľovať tuky", jete v pravidelných intervaloch (5-8 krát) a menšie porcie, ak chcete priberať, jete 2-3x za deň. 

A ako je to s cvičením? Schudnem požadované kilá aj bez fyzickej aktivity?

   Ľudské telo aj duša by mali byť v  rovnováhe. Je vhodné zabezpečiť vyrovnaný príjem aj výdaj. VITABOX vám síce na začiatku zaistí redukciu hmotnosti, pretože si zavediete do stravovania kontrolu nad tým, čo prijímate, ale efekt znásobíte, ak pridáte k zmene stravovacích návykov fyzickú aktivitu. V organizme platia základné metabolické pravidlá, ktoré neoklamete - a ak áno , tak určite nie nadlho. Stravovaním  s VITABOXOM budete prijímať  adekvátnu energiu  pre správne fungovanie vášho tela, ale tej nadbytočnej energie, ktorú máte v podobe tukových zásob sa musíte nejakým spôsobom zbaviť. A to je možné jedine vďaka fyzickej aktivite. Bolo by škoda nezačať sa hýbať, ak už ste sa začali zdravo stravovať. K tomu stačia na začiatok aspoň polhodinové rýchle prechádzky 3x do týždňa.

Ako dlho by som sa teda mala s VITABOXOM stravovať, aby som videla výsledky?

   VITABOX nie je zázračná pilulka, ktorá vám za týždeň zmení telo. Skúsenosti našich klientov ukazujú pokles hmotnosti už v priebehu prvého týždňa. Ten je ovplyvnený množstvom ďalších faktorov, ale v podstate po 1-3 týždňoch musíte pocítiť zmenu definitívne. Tak isto je rozdiel ak začínate s VITABOXOM a máte 150 kg alebo 50kg. Osobne si myslím že 1-3 mesiace sú optimálne. Ostáva vyriešiť jedinú otázku. Čo robiť s oblečením, ktoré z vás padá  J

Čo sa stane, keď zhodím kilá, ktoré som chcela a začnem sa stravovať sama? Nedostaví sa tzv. jo-jo efekt?

   Jo-jo efekt je spôsobený neschopnosťou tela nastaviť sa na správny kalorický príjem, resp. na taký kalorický príjem, ktorý by zodpovedal vášmu výdaju. Ak si zvolíte správny výživový štýl a správny životný štýl, nebudete už nikdy viac poznať jo-jo efekt. Snažíme sa naučiť ľudí jesť pravidelne, menšie porcie a tiež vedieť si vybrať správne druhy potravín, prospešné pre jeho zdravie. Takže aj po skončení programu sú naši klienti schopní sa stravovať podľa vzoru VITABOXU.

Pomáha VITABOX aj ľudom, ktorí majú zdravotné problémy ako napríklad zvýšený tlak krvi, zvýšenú hladinu cukru alebo onkologickým pacientom?

   VITABOX nie je diéta, napriek tomu, že sa radí do smeru tzv. "krabičkových diét". Je to všeobecne koncipovaný výživový štýl ,ktorého cieľom je zavedenie poriadku do toho, čo jete. Spomínané ochorenia patria až na výnimky k takzvaným civilizačným ochoreniam, ktoré si spôsobujeme veľmi často sami prejedaním sa , vlastnou pohodlnosťou , nevedomosťou a nedisciplinovanosťou.
   Hladina krvného cukru sa dá diétnymi opatreniami v prvotných štádiách cukrovky upraviť. Preto je jedným z prvých krokov v liečbe cukrovky práve úprava stravovania. Náš jedálny lístok má balancovaný príjem  jednoduchých aj zložených sacharidov a často sú volené potraviny s nízkym a stredným glykemickým indexom. Skúsenosti  našich klientov ukazujú, že  v kombinácii s fyzickou aktivitou VITABOX výrazne upravuje hladinu krvného cukru.
Veľkou skupinou sú napríklad onkologickí pacienti. Často sa stretávam s tým,  že napriek  prekonaniu zákerného ochorenia  pokračujú rovnako vo svojom stravovaní bez toho, aby obohatili stravu aspoň o minimálne množstvo vlákniny alebo antioxidantov, nehovoriac o vylúčení niektorých  produktov potravinárskeho priemyslu, ktoré sú pre nich vyslovene škodlivé. VITABOX je preto vhodným riešením aj pre túto skupinu ľudí.

Chystáte aj nové programy, ktoré zaradíte do ponuky?

Áno. Prípravy špecifických menu sú v pláne a budú postupne zaraďované do ponuky. Najbližšie pripravujeme nový program pre celiatikov a pre tých, ktorý trpia laktózovou intoleranciou.

Akú radu by ste dal našim čitateľom na záver?

Treba si uvedomiť, že každý sám sme zodpovedný za svoje zdravie a prevencia vo forme zdravého životného štýlu, ku ktorému patrí najmä správne stravovanie a pohyb, je jedinou zárukou toho, že prežijeme šťastný a plnohodnotný život.

„Žiadna lampa nesvieti jasnejšie preto, že má v nádrži viac oleja.“ Galenos

 Článok prebraty: VITABOX.sk - zdravá strava a revolučná forma stravovania
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger