News Update :
Home » , , , , » Herendský porcelán

Herendský porcelán

Penulis : Unknown on streda 24. júla 2013 | 12:03



Herend je malé mestečko v Maďarsku, v blízkosti mesta Veszprém. História mesta siaha až do rímskych čias, čo je indikované zistenie v blízkosti areálu mesta. Po nájazdoch turcov v Maďarsku, bola vtedajšia obec z veľkej časti ľudoprázdna, ale bola znovu osídlená medzi 1764 a 1847.

Mesto je najviac známe svojou dlhou tradíciou výroby prvotriedneho ručne vyrábaného porcelánu. Spoločnosť bola založená v roku 1826, Herend Porcelain je jedným z najväčších svetových keramických tovární, špecializujúca sa na luxusné ručne maľované a pozlátené porcelány. V polovici 19. storočia bol Herend dodávateľ nie len habsburskej dynastie ale aj šľachtických zákazníkov v celej Európe. Mnoho z jeho klasických vzorov sú stále vo výrobe.

Porcelánové výrobky sú luxusné, ručne maľované a zlátené. Výrobky tejto tradičnej firmy sa vyvážajú do viac ako 60 krajín.

Herendské „biele zlato” je klasickým tvrdým porcelánom, jeho hmota sa vytvára z kaolínu, živice a kremenného piesku. Z tejto suroviny sa potom vyrába samotný porcelán a to zásadne len ručnou prácou! Odliatok porcelánu sa vyčistí, ozdobí a po usušení ho vypália pri teplote 830 °C a vznikne tzv. biskvitový porcelán. Vypálený porcelán sa namáča do glazúrovacieho bahna. Druhé vypálenie nasleduje pri teplote 1410 °C a jeho výsledkom je snehobiely, priesvitný a lesklý „biely tovar”. Zručný maliari nanášajú ručne maľované motívy. Podľ druhu a v závislosti od farieb a pozlátenia nasleduje ďaľšie jedno alebo dve vypálenia. Pridanú umeleckú hodnotu porcelánu samozrejme pridávajú dizajnéri, hrnčiari, maliari a modelári a vďaka týmto plusom od roku 1851 do 1937 „herendský porcelán" získal 24 veľkých cien a zlatých medailí na svetových výstavách. Na londýnskej svetovej výstave (1851) predstavili najznámejší motív Herendu - motýle a kvetinové konáre s čínskym efektom a veselými živými farbami.

Anglická kráľovná Viktória si objednala obedovú súpravu s motívom oceneným zlatou medailou pre svoj windsorský kaštieľ. Preto sa tento motív nazval Viktória.

Princ William, vojvoda z Cambridge a Catherine Middleton dostali špeciálne maľovaný porcelán Herend ako svadobný dar od Maďarska dňa 29. apríla 2011.

Ďakujem turistickej kancelárii madarsko.sk že som sa mohol zúčastniť infocesty.

Foto: Laco Zachar Maďarska turistika Veszprém Bakony és Balaton Herend
Zdroj: Herend, wikipedia.org, madarsko.sk, archív



 

















 
 
Foto a text: Laco Zachar, Cestu pripravil: Maďarská turistika
Share this article :

Zverejnenie komentára

Používa službu Blogger.
 
Design Template by panjz-online | Support by creating website | Powered by Blogger